E-böcker och faran för kulturell utarmning

Tekniker har en förkärlek för att oftast glorifiera teknologin och bara se fördelar, men jag som tekniker och som Pirat engagerad i Piratpartiet ser enorma faror och nackdelar med E-böcker som vi i Piratpartiet förhoppningsvis kan driva igenom för att eliminera dessa hot, samt med vår kunskap helt och hållet eliminera. Hos Amazon idag har man en viss läsare som jag såg på Facebook i ett album ifrån Anders Hedberg, se bilden nedan.

amazonlasplatta

Vanliga böcker idag som trycks på papper, har dessa fördelar.

1. Du kan läsa den hur många gånger som helst
2. Du kan skänka bort den eller låna ut den hur du vill.
3. Du har en annan överblick över informationen, du kan stryka under avsnitt och meningar.
4. Boken såvida den inte skadas eller eldas upp håller och kommer att bli bärare av information ett lång tag i över 100 år.
5. Bokens innehåll är konstant.

Om man då för in pirataspekter i detta och ser till listan ovan vad man kan styra och ställa över om man inför DRM på e-böcker så kollar vi samma lista som ovan och ser till vad som kan kraftig överföra makt ifrån köparen till säljaren med DRM och därmed faran för kulturen.

1. Med DRM (missbrukat) kan författaren och/eller förlaget se till att begränsa antalet gånger man kan läsa boken
2. Med DRM (missbrukat) kan författaren och/eller förlaget se till att du inte längre kommer att kunna låna ut boken till andra,
3. Överblicken minskar och samma möjlighet att med penna markera vissa delar inkrätas på, visst kan man med färger och annat på en skärm, göra detta. Men hjärnan i människan hantera inte detta på samma sätt.
4. Information i form av digital fil är mycket sårbarare, med DRM kan en hel lagligen köpt kulturskatt riskera att bli helt obrukbar, och ännu värre så går inte backup att göras på detta utan att DRM (med ofta krångliga certifikat) som måste skickas med så blir allt obrukbart. Dessutom så är en pappersbok mer hållbarare inom en tidsperiod på över 100 – 200 år än en digital fil.
5. En digital fil kan alltid om programmet som läser filen och filformatet tillåter det och om enheten är uppkopplad på Internet kan innehållet i filen alltid ändras.

Som pirater måste vi konstant informera om detta, e-böcker kan vara ett alternativ, men för kulturen och för användaren får aldrig vanliga böcker ersättas, detta för att bevara kulturen. Inte bara för oss utan för vår kommande generationer.

Flattr this!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *