Regeringens rapport om öppen källkod sågas

Piratpartiet måste på ett eller annat sätt till Visby. Ett möte äger rum i Visby den 9–10 november och handlar om den framtida it-agendan i EU. De kommerisella slutna programvarornas lobbyister lär finnas på plats för att få ministrarna och EU ”in-i-fållan” igen.

http://www.idg.se/2.1085/1.262844/regeringens-rapport-om-oppen-kallkod-sagas

Flattr this!

2 reaktion på “Regeringens rapport om öppen källkod sågas

 1. Anders Andersson

  Intressant argumentation:

  Om offentlig sektor gick över till att enbart använda öppen källkod skulle det skapa kaos i näringslivet. Det skulle skada både it-industrin och den offentliga it-verksamheten enligt partnerföreningen och Valentino Berti framhåller att trots att det statliga ramavtalet för mjukvara innehåller även öppna program står köpen av dem enbart för en procent.

  Så, program utan öppen källkod skulle alltså ges lika fördelaktiga villkor som program med öppen källkod eftersom dagens efterfrågan på det senare ännu är väldigt låg?

  Det låter ungefär som om kommunerna skulle uppmanas att fortsätta beställa miljöfarliga produkter eftersom de miljövänliga produkterna inte dominerar marknaden än. Likväl torde det vara lättare att ersätta en kommersiell ordbehandlares EULA med GPL än att konvertera en bensinbil till solcellsdrift. Den ena förändringen ordnas med ett pennstreck i styrelserummet, den andra kräver åratal av tekniskt utvecklingsarbete och är kanske inte ens möjlig.

  Det torde vara ytterst få datorprogram vilkas funktion kräver att källkoden är hemlig, och de som gör det är knappast sådana som stat och kommun har anledning att upphandla (jag tänker på elektroniska spelautomater med penningvinster; där är det angeläget att användaren inte kan förutsäga automatens beteende genom att analysera koden). Men en vanlig ordbehandlare? En databasmotor? Ett operativsystem? När dessa används i offentlig förvaltning har såväl myndigheterna som enskilda ett legitimt intresse av insyn i informationsbehandlingen, vare sig den utförs med papper och penna eller medelst automatik.

  ”Du får inte tvätta de här tomaterna innan du äter dem, och det kostar extra om du berättar för dina vänner hur de smakar.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *